Bestpreis

bei Direktbuchung inkl. Willkommens-Geschenk

Fantastyczny pobyt w Chalet Moarhaus

Przebywanie w wiejskim domu alpejskim umeblowanym wytwornie jak dla prawdziwego właściciela ziemskiego, jest niecodziennym przeżyciem.

W przypadku odpowiednio wcześniejszej rezerwacji, Chalet Moarhaus można wynająć cały obiekt. Oferuje on 8 sypialni, 5 łazienek, 4 osobne WC, jedna duża wspólna jadalnia i salon na pierwszym piętrze - dla grup i rodzin od 14 do 27 osób. Duża kuchnia Moarstube oferuje możliwość wspólnego gotowania. Jednak podział na 4 osobne apartamenty oferuje prywatność dla każdej rodziny. Jedno pomieszczenie – Pokój szkolny, jest bez-barierowy. W piwnicy można korzystać z pomieszczenia odnowy biologicznej.

Ponadto, można również korzystać z pokoju na poddaszu (pokój dwuosobowy z łóżkiem rozkładanym 160х200 cm), jako ósmej sypialni.

Na parterze znajduje się pomieszczenie z podgrzewaną suszarką do butów narciarskich na 2x20 par butów narciarskich, piwnica do przechowywania nart oraz pomieszczenie do przechowywania rowerów i śmieci z osobnym tylnym wejściem.

 

Sztuka rzemieślnicza z Salzburga łączy w sobie stare z nowym

 

Szczególny nacisk kładzie się tutaj na odpowiedni remont starych zabudowań z zastosowaniem lokalnych, organicznych bio-materiałów jak na przykład: :

- lekkie drewno brzozowe z własnego lasu, pozostawione w naturalnej formie i obrobione naturalnym olejem zamiast lakierem

- ciemne stare drewno uzyskane ze starych budowli

- rzeźbione lampy z drewna, miedzi i żelaza

- czysty naturalny wapień zamiast farb syntetycznych

- naturalne materiały, takie jak bawełna, loden i skóra

- wełna z wschodnio-tyrolskich owiec do wyrabiania kołder wełnianych

- ręcznie wykonane kute karnisze i poręcze

- kamień zamiast sztucznych powierzchni (wykładziny podłogowe i blaty kuchenne)

 

Te wytrzymałe, naturalne materiały tworzą wyjątkową i zdrową przyjemną atmosferę .

 

Tradycja i oryginalna atmosfera: podróż w przeszłość

Już wchodząc do oryginalnego holu Moarhaus, wyłożonego kamienną podłogą, widząc mistrzowsko wykonane kute karnisze i odrestaurowane oryginalne okno typu Pano, można zanurzyć się w przeszłości. Oryginalne kamienne mury są tylko częściowo otynkowane, obrazując ich oryginalny wygląd.

 

 

Pomieszczenia pełniące na role jadalni i pokoju dziennego

Ręcznie kute oryginalne lampy-pochodnie oświetlają stare, osmolone drewniane ściany. Dwa stoły w formie litery L na 20 osób. Stół stolarski przerobiono na komodę. Dostępna jest również szafka z lodówką na napoje. Mnóstwo poduszek z motywami zwierząt domowych, tworzą przytulność i uczucie wytworności.

W salonie obok z widokiem na zielone góry i sady Saalhof, Goście mogą się zrelaksować. Uwagę gości przyciąga arystokratyczna kanapa obita lodenem ze Schladming.

  

 

Podróż w przeszłość:

Za zgodą urzędu ochrony zabytków kultury, z wielką miłością w okresie 2016-2018 odnowiliśmy pochodzący z XVI wieku dom Moarhaus. Początkowo w domu mieszkał zarządca zamku (Moar), a dokładniej w południowej części górnej kondygnacji, którą zamieszkiwali również pozostali pracownicy. Na parterze znajdował się piec chlebowy, pralnia, warsztat i pokoje do pracy, a także, w piwnicy, magazyny na ziemniaki i owoce. W XIX wieku tutaj została umieszczona część szkoły Maishofen.

Wstępne przygotowanie do renowacji rozpoczęto 10 lat temu, gdy został naprawiony dach i parter domu: warsztat, magazyn drewna opałowego, obora dla owiec i kóz oraz kurnik znajdujący się na pierwszym piętrze (!) i pozostałe pomieszczenia gospodarcze zostały przeniesione. W domu pozostała tylko warzelnia sznapsa.

Jesienią 2016 r. rozpoczęto usuwanie korników w suficie, wilgoci ze ścian, wykonano betonowanie i wzmocnienie ścian w piwnicy, które w przeciwnym razie zapadłyby się podczas prac minikoparki, celem zbudowania nowych schodów oraz łazienki z WC w pomieszczeniu do odnowy biologicznej w piwnicy.

Sauna w Moarhaus

Nasza piwnica do odnowy biologicznej - miejsce na relaks:

W piwnicy znajduje się centrum odnowy biologicznej z ogromną drewnianą beczką na wino w saunie. Prysznice i toaleta znajdują się w nowo wybudowanych pomieszczeniach, w piwnicy: Ściana zewnętrzna piwnicy w stylu rustykalnym pozostała jako ściana działowa. Podobnie jak cały dom Moarhaus i nasza piwnica odnowy biologicznej odzwierciedla naszą filozofię budowlaną:

stare mury, oryginalne sklepienia, stare drewniane sufity w łazienkach w połączeniu z lampami Vintage, przypominające lampy gazowe, kute balustrady i nowoczesne panele ze szkła i betonu w łazienkach.

Nowoczesna sztuka budowlana, ekstrawaganckie leżaki relaksacyjne i wiele innych detali tworzą przyjemną atmosferę relaksu.

 

Online Buchen

Unverbindliche anfrage

Gerne erstellen wir ihnen eine unverbindliche Pauschale

Hotels mit Hotelbewertungen bei HolidayCheck
Tripadvisor
Ich stimme zu, dass diese Seite Cookies für Analysen, personalisierten Inhalt und Werbung verwendet. Mehr dazu unter Impressum.X